STATUTUL PARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL - Political Party Database Project

Transcription

Partidul Naţional LiberalSTATUTULPARTIDULUI NAȚIONAL LIBERAL

Partidul Naţional LiberalAprobat de Congresul Extraordinar al PNL și Convenția Națională Extraordinară a PDL întrunite în ședințăcomună în data de 26 iulie 2014 și modificat în ședințele Consiliului Național al PNL din 23 mai 2015, 11decembrie 2015, 8 octombrie 2016 și 4 martie 2017Dispoziții generale1. Denumirea, obiectivele și membrii partidului1A. Denumirea și însemnele partiduluiArt. 1 Denumirea partidului1. Denumirea integrală a partidului este Partidul Național Liberal.2. Partidul Național Liberal reprezintă rezultatul fuziunii dintre Partidul Democrat Liberal și Partidul NaționalLiberal – PNL (PDL PNL).3. Denumirea prescurtată a partidului este PNL.Art. 21. PNL este persoană juridică de drept public. PNL își desfășoară activitatea, în conformitate cu dispoziţiileConstituţiei, ale Legii partidelor politice, precum și cu prevederile prezentului Statut și ale regulamenteloradoptate pe baza și pentru aplicarea acestuia, pe întreg teritoriul României și în exteriorul graniţelor ţării, prinorganizaţiile înfiinţate în conformitate cu cap. 4E al acestui Statut și cu dispoziţiile legale în vigoare.2. PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal și al Partidului Național Liberal.PNL își asumă istoria, tradiţia și denumirile celor doua partide.Art. 3 Semnul partidului1. Semnul permanent al PNL este descris de Anexa 1.2. Semnul electoral al partidului este descris de Anexa 2.3. Culorile partidului sunt alb, albastru și galben, conform specificațiilor tehnice din Anexele 1 și 2.4. Drapelul partidului, precum și celelalte specificaţii tehnice sunt descrise în manualul de identitate vizuală careeste aprobat de către BPN.5. CN poate modifica, între Congrese, semnul permanent și semnul electoral, în condiţiile legii.6. CN poate modifica, între Congrese, culorile partidului.7. Ziua PNL se sărbătorește în ziua de 24 mai a fiecarui an.Art. 4 Sediul partiduluiSediul Central al PNL este în București, Aleea Modrogan nr. 1, sector 1.Adresa Sediului Central poate fi schimbată prin hotărârea CN sau a CON.

Partidul Naţional Liberal1B. Obiectivele PNLArt. 5În acţiunea sa politică, PNL, ca partid de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, urmăreșterespectarea valorilor universale ale libertăţii și demnității umane și a valorilor tradiţionale ale poporului român,precum și reprezentarea ideilor și valorilor dreptei democratice românești. Deviza PNL este «Prin noi înșine înEuropa».Misiunea PNL, ca partid de centru-dreapta, este crearea unei societăţi moderne în România, bazată pe economia depiaţă și pe principiile responsabilităţii, subsidiarităţii, solidarităţii și justiţiei sociale.În activitatea sa, PNL urmărește numai obiective politice, promovează valorile și interesele naţionale, pluralismulpolitic și principiile democraţiei constituţionale. PNL își asumă ca obiectiv principal reprezentarea valorilorfundamentale ale democraţiei pe scena politică românească, precum și dialogul și colaborarea cu toate forţelepolitice democratice.În realizarea obiectivelor sale, PNL acţionează pentru participarea cetăţenilor la dezvoltarea și modernizarea statuluiși a societăţii românești ca societate democratică, liberă și dreaptă.În conformitate cu prevederile prezentului Statut și ale Programului său politic, PNL asigură promovarea principiilordemocraţiei și consolidarea statului de drept și acţionează prioritar pentru realizarea următoarelor obiective politice:a) construirea unei societăţi în care fiecare cetăţean al României să se bucure de libertate și de prosperitate;b) garantarea, promovarea și respectarea necondiționată a demnităţii omului, a drepturilor și libertăţilorfundamentale ale cetăţenilor, separaţia puterilor în stat și pluralismul politic;c) asigurarea dreptului la liberă exprimare și a libertăţii depline a presei;d) garantarea, consolidarea și extinderea proprietăţii private, stimularea liberei iniţiative și promovarea unuimediu de afaceri concurențial și competitiv;e) participarea activă a României la construcţia europeană, consolidarea statutului de membru al României înUniunea Europeană; respectarea angajamentelor asumate în calitatea sa de ţară membră UE și NATO și demembru al organismelor europene și internaţionale; consolidarea și dezvoltarea parteneriatului strategic cuSUA.f)aplicarea legii și a principiilor de bună guvernare, în scopul consolidării sistemului democratic și al asigurăriicoeziunii economice și sociale;g) asigurarea egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor români;h) recunoașterea rolului comunităţii și al familiei, al tradiţiei, al culturii și al religiei în afirmarea identităţiinaţionale;i)reducerea rolului statului prin asigurarea unei autonomii locale bazate pe alocarea descentralizată aresurselor în economie și pe respectarea principiilor subsidiarităţii și descentralizării;

Partidul Naţional Liberalj)asigurarea suveranităţii și securităţii naţionale, a independenţei, a unităţii și a integrităţii României,promovarea intereselor țării și păstrarea identității naționale, în condiţiile generate de statutul de membru alUniunii Europene;k) combaterea tuturor formelor de discriminare în viaţa politică, economică și socială;l)creșterea nivelului de cultură, asigurarea accesului liber și egal al cetăţenilor României la educaţie,încurajarea dezvoltării educaţiei, a educației permanente și a cercetării ca dimensiune determinantă asocietăţii cunoașterii, educarea cetăţenilor în spiritul democraţiei și încurajarea acestora de a participa laviaţa publică;m) susţinerea și educarea tinerei generaţii în spiritul democraţiei și al valorilor europene;n) consolidarea democraţiei și încurajarea participării cetăţenilor la viaţa publică și la întărirea controlului publicasupra statului;o) încurajarea dezbaterii și a schimbului de idei, atât în interiorul, cât și în exteriorul partidului;p) restrângerea categoriei bunurilor ce fac obiectul proprietăţii publice;q) eliminarea barierelor administrative care împiedică libera circulaţie a capitalurilor, a serviciilor, a produselorși a persoanelor;r)combaterea corupţiei, a crimei organizate și a terorismului; garantarea siguranţei cetăţeanului;s) susținerea relevanţei și utilității sociale, precum și a principiului dezvoltării durabile în fundamentareapoliticilor publice și a deciziilor majore care privesc dezvoltarea economico-socială a ţării;t)adaptarea permanentă a direcţiilor de acţiune politică stabilite prin Programul Politic al partidului la nevoilereale ale României, precum și la politicile promovate de Partidul Popular European.Art. 61. În realizarea obiectivelor sale, PNL acţionează prin reprezentanţii săi în Parlamentul României și în ParlamentulEuropean, prin Guvern, prin autorităţi ale administraţiei publice centrale și locale, orice alte instituţii șiorganisme în care partidul este reprezentat, precum și prin manifestații politice, prin dialog și cooperarepermanentăcupartidele catele,organizaţiileneguvernamentale, cu structurile societăţii civile și cu mediul de afaceri pentru elaborarea de proiecte de politicipublice și programe în domeniile social, economic, cultural și politic;2. PNL militează pentru promovarea intereselor României pe plan internaţional, în cadrul organismelorinternaţionale din care face parte și prin participarea la dezbateri locale și regionale;3. PNL editează, realizează și difuzează publicații ori alte materiale proprii; incurajează constituirea de asociații,fundații și cluburi care promovează valorile și principiile partidului; organizează acțiuni de formare în politică șiadministraţie, culturale, sportive și de recreere.

Partidul Naţional LiberalArt. 71. Dezvoltarea și punerea în aplicare a valorilor și principiilor doctrinei partidului sunt prezentate și explicitate în:Programul Politic, Programele electorale, Programul de guvernare atunci când partidul participă la guvernare,Declaraţiile, Manifestele, Rezoluţiile și celelalte documente politice și programatice adoptate de acesta.2. Organismele de conducere ale partidului au obligaţia de a asigura tuturor membrilor partidului dreptul de acontribui la stabilirea măsurilor necesare și de a participa la punerea în aplicare a deciziilor și hotărâriloradoptate, pentru îndeplinirea obiectivelor politice ale PNL, cu respectarea prevederilor statutare și legale,precum și a principiilor democraţiei.3. Organismele de conducere ale partidului au obligaţia de a asigura consultarea cu cetăţenii în toate problemelede interes major și de a lărgi baza de membri ai partidului.1 C. MembriiArt. 8PNL este constituit din persoane care aderă liber la Statutul, Programul și celelalte documente ale partidului și carevor să contribuie la promovarea și aplicarea acestora în practică, devenind membri ai partidului.Principiile de Organizare și Activitatea Internă a PNL2 A. Organizarea generalăArt. 91. PNL este organizat pe criteriul administrativ teritorial și funcţionează pe întreg teritoriul ţării, la nivel local,judeţean sau de sector al municipiului București, la nivelul municipiului București și la nivel naţional.2. Pentru membrii cu domiciliul în afara ţării funcţionează Organizaţia PNL Diaspora, cu sediul în municipiulBucurești.Art. 10În structura internă a partidului există următoarele niveluri de organizare:a) secţia de votare;b) local – comune, orașe și municipii, exclusiv municipiul București;c) judeţean – judeţe, sectoarele - municipiului București și Diaspora; în plus, în municipiul Bucureștifuncționează o structura de coordonare în conformitate cu ROLJ.d) naţional.Art. 111. Între niveluri sunt relaţii de subordonare în conformitate cu Art. 48, fiecare nivel având autonomie în cadrulcompetenţelor statutare și regulamentare.

Partidul Naţional Liberal2. Principiul autonomiei este completat de principiile coordonării și dialogului între diversele niveluri, precum șiîntre acestea și structurile executivului, atunci când partidul se află la guvernare.Art. 121. Pentru fiecare nivel există cel puţin un organism de conducere și coordonare colegial și un organism deconducere și de execuţie permanent. Modul în care se organizează, se desfășoară și se conduce activitatea înorganizaţiile teritoriale este stabilit prin Regulamentul privind organizarea, desfășurarea și conducereaactivităţii organizaţiilor locale și judeţene (ROLJ), aprobat de BPN la propunerea BEx.2. În textul acestui Statut menţiunea BPJ se asimilează cu BPSMB și cu BEx Diaspora, CDJ se asimilează cu CDSMBși CD Diaspora, iar menţiunea CCJ se asimilează cu CCSMB și CC Diaspora.2. Principiile activităţii interneArt. 13Activitatea internă a partidului se bazează pe următoarele principii generale:a) libertatea de conștiinţă și libertatea de exprimare a opiniilor oricărui membru în cadrul structurilororganizatorice ale partidului, precum și în afara partidului în măsura în care exprimările respective nucontravin deciziilor și hotărârilor luate de organismele de conducere ale partidului;b) garantarea accesului tinerilor, femeilor, pensionarilor și persoanelor de vârsta a treia la orice funcţie aleasăsau numită în partid, sau în afara partidului, cu sprijinul politic al acestuia, pe baza competenţei, meritelorpersonale, a integrităţii și a activităţii desfășurate în partid sau în funcţii publice, potrivit criteriilor privindcariera politică, aprobate prin regulament, și criteriilor de reprezentativitate minimală stabilite prin prezentulStatut;c) democraţia internă, toate deciziile și hotărârile adoptându-se pe baza votului liber exprimat; hotărârile șideciziile cu privire la persoane, se adoptă, la toate nivelurile, prin vot secret;d) solidaritatea membrilor în toate acţiunile decise de către partid;e) unitatea partidului;f)disciplina, responsabilitatea și fermitatea membrilor în respectarea și aplicarea Statutului, Programuluipolitic, regulamentelor, deciziilor și hotărârilor adoptate de organismele partidului de la toate nivelurile;g) integritatea și transparenţa în procesul de recrutare, selecţie și promovare a membrilor și în proceseledecizionale;h) asigurarea exprimării și dezbaterii, în cadru organizat, a opiniilor membrilor fiecărei organizaţii în legătură cutoate documentele sau acţiunile politice majore ce urmează să fie iniţiate de organismele de conducere alepartidului de la nivelul naţional sau judeţean;i)fiecare membru al partidului, indiferent de funcţia pe care o exercită în partid sau în afara acestuia, ori detipul de organizaţie din care face parte, trebuie să activeze obligatoriu într-o organizaţie de secţie de votare;

Partidul Naţional Liberalj)un membru al partidului poate cumula cel mult două funcţii alese în organismele de conducere ale acestuia,dar nu la același nivel; prim-vicepreședinții și vicepresedintii din Biroul Executiv nu pot ocupa concomitent șifunctia de președinte BPJ.k) Alesii locali si parlamentarii partidului pot candida la functii de conducere in partid numai in circumscriptiaelectorala unde au fost alesi sau la nivel national.3. Membrii3A. Dobândirea calităţii de membruArt. 14În condiţiile prevăzute de regulament, membrii PNL pot dobândi calitatea de membru de onoare.Art. 151. Poate să devină membru al PNL orice cetăţean român cu drept de vot și care îndeplinește cumulativ, următoarelecondiţii:a) aderă la principiile și valorile afirmate de PNL și dorește să acţioneze pentru realizarea acestora;b) recunoaște și respectă Statutul, Programul Politic, Codul Etic și celelalte documente ale partidului, precumși regulamentele aprobate pe bază și pentru aplicarea dispoziţiilor statutare;b) este apreciat și cunoscut ca un cetăţean onest și competent, cu o bună reputaţie, care poate contribui laîndeplinirea obiectivelor partidului.c) nu se află în situaţiile de interdicţie prevăzute în Legea partidelor politice.2. O persoană nu poate deveni membru al PNL dacă:a) a fost condamnată penal pentru infracţiuni de corupție sau alte infracțiuni săvârșite cu intenţie;b) i s-a stabilit, printr-o hotărâre, calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii înconformitate cu prevederile legale în vigoare;c) îi este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţenești.d) promovează sau a promovat idei sau acţiuni de rasism, xenofobie, antisemitism sau intoleranţă;e) a ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central al Partidului Comunist Român.Art. 16Calitatea de membru al PNL se dobândește ca urmare a deciziei BPL , validate de BPJ, pe baza unei adeziuniformulate în scris de către candidat, a unei fișe personale și a unei declaraţii pe propria răspundere că îndeplineștecondiţiile de înscriere prevăzute în Statut, depuse la sediul organizaţiei locale pe raza căreia candidatul își aredomiciliul, reședinţa sau locul de muncă, la alegerea sa.Adeziunea, fișa personală și declaraţia pe propria răspundere se pot depune și electronic, în conformitate cuprocedura prevăzută în ROLJ și afișată pe site-ul PNL.

Partidul Naţional LiberalArt. 171. La data depunerii cererii, BPL al organizaţiei locale respective face publică adeziunea prin afișare la sediulorganizaţiei și invită candidatul să se prezinte în faţa BPL în prima ședinţă a acestuia. Pe baza cererii deadeziune, BPL decide prin vot cu privire la cererea de intrare în partid și transmite decizia la BPJ pentru validare.2. Dobândirea calităţii de membru devine efectivă la data înregistrării în Registrul Naţional al Membrilor PNL, caretrebuie efectuată în maximum 5 zile de la data rămânerii definitive a deciziei BPJ.Art. 181. O persoană poate face parte dintr-o singură organizaţie de secție de votare a partidului.2. În cazul transferului unui membru dintr-o organizaţie în alta, acesta se realizează în baza unei notificări scriseadresată de persoana în cauză celor două organizaţii, în condițiile prevăzute de regulament.3. În cazul fuziunilor, persoana care a fost luată în evidenţă ca membru al PNL pe baza transferului documentelorîși păstrează vechimea din partidul din care provine.Art. 191. La prima reuniune a organizaţiei locale respective și apoi la prima adunare a organizaţiei ierarhic superioare, seinformează cu privire la primirea de noi membri.2. Noii membri completează o fișă de evidenţă care se păstrează de către BPJ și primesc legitimația de membru.3. La nivel naţional va funcţiona Registrul Naţional al Membrilor PNL ce va cuprinde toţi membrii partidului, precumși datele personale ale acestora. Modul de organizare a Registrului Naţional al Membrilor PNL se va specificaprin ROLJ.Art. 20Pentru merite deosebite în promovarea politicilor de centru-dreapta, se poate atribui demnitatea de membru deonoare unor persoane, având cetăţenie română.Art. 21Pentru modul deosebit în care a condus partidul, a acţionat pentru înfăptuirea Programului politic, pentrurespectarea Statutului și pentru unitatea și prestigiul partidului, CN poate atribui demnitatea de Președinte deOnoare al PNL.3B. Pierderea calităţii de membruArt. 22Calitatea de membru al PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere.1.Retragerea are loc în baza și la data depunerii cererii scrise de demisie, ca expresie a voinţei liber exprimate apersoanei în cauză. Cererea scrisă se depune la BPL al organizaţiei pe teritoriul căreia persoana figura camembru, care o transmite către BPJ, pentru scoaterea din evidenţă.Demisia se poate trimite și electronic înconformitate cu procedura prevăzută în ROLJ și afișată pe site-ul PNL.

Partidul Naţional LiberalÎn cazul unei demisii depuse ca urmare a unui caz de incompatibilitate, în situaţia revenirii în partid, dupăîncetarea incompatibilităţii, este recunoscută vechimea anterioară datei demisiei.2. Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPL al organizaţiei pe teritoriul căreia era membru cel încauză, în următoarele cazuri:a) neplata cotizaţiei sau a contribuțiilor stabilite în conf cu Art. 139, timp de mai mult de sase luni.;b) înscrierea într-un alt partid sau formaţiune politică;c) aderarea la sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice;d) declararea ca independent a acelui membru care ocupă o funcţie aleasă sau numită, în afara partidului, cusprijinul politic al acestuia;e) deces;f) condamnarea penală definitivă, pentru infracţiune săvârșită cu intenţie;g) condamnarea penală definitivă pentru infracțiuni de corupție;h) stabilirea, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, a calităţii de lucrător, colaborator sauasimilat colaborator al Securităţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare;i) interzicerea exercitării drepturilor politice și cetăţenești prin hotărâre judecătorească definitivă.Pierderea calităţii de membru din cauzele enumerate la Art. 22 alin. 2. lit. (f)-(h) nu poate fi contestată la niciunul dinorganismele partidului.3. Excluderea se hotărăște în conformitate cu prevederile din prezentul Statut.4. Fără a afecta prevederile alin 1.3, persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea demembru PNL.5. Persoana condamnată penal definitiv pierde de drept și automat calitatea de membru PNL.6. Achitarea persoanei condamnate penal încetează suspendarea și șterge efectele ei de drept.7. Reabilitarea persoanei condamnate penal definitiv înlătură excluderea și efectele ei de drept.Art. 231. Membrii PNL se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului în cazul ocupării unei funcţii publiceincompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii și numai pe durata îndepliniriiacesteia.2. Membrii PNL se pot autosuspenda din funcţia deţinută în partid numai în cazul ocupării unei funcţii publiceincompatibile cu deţinerea unor funcţii de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatuluifuncţiei publice.3. După perioada de autosuspendare, în termen de 30 de zile, redobândirea calităţii de membru se face în temeiuldeciziei de validare a BPJ a hotărârii BPL pe baza unei cereri adresate președintelui organizaţiei locale din caresolicitantul face parte.

Partidul Naţional Liberal4. În situaţia în care persoana autosuspendată face parte dintr-o structură de conducere nu mai poate reveni înfuncţia pentru care a fost ales anterior autosuspendării.Persoana autosuspendată are obligaţia respectării prevederilor Codului Etic al PNL.3C. Drepturile membrilorArt. 241. Fără discriminări sau privilegii, membrii PNL au următoarele drepturi:a) să își exprime liber opiniile în cadrul tuturor forurilor din interiorul partidului cu privire la opţiunile politice alepartidului, la activitatea organismelor de conducere ale acestuia și a reprezentanţilor partidului în funcţiinumite sau alese;b) să își exprime liber opinii în afara partidului, în măsura în care exprimările respective nu contravin principiilorpolitice ale partidului, asumate prin Programul politic și Statut, și nici deciziilor și hotărârilor organismelor deconducere ale partidului;c) să fie informaţi la timp și corect cu privire la activitatea organismelor de conducere ale partidului și areprezentanţilor partidului în instituţiile publice, precum și la orice alte informaţii relevante pe care partidul ledeţine;d) să aleagă, să candideze și să fie aleși – numai dacă au achitate, la zi, toate tipurile de cotizații stabilite deorganele competente – în funcțiile de conducere din organismele partidului sau pentru funcțiile din afarapartidului, care se obțin prin alegeri sau numiri cu sprijinul politic al partidului, în condițiile legii, urmărindprincipiul competenței și profesionalismului, ale prevederilor prezentului Statut și ale regulamentului privindcariera politică;e) să participe la programele de formare politică organizate de către partid;f)să se apere în interiorul partidului de orice acuzaţie, în conformitate cu prevederile Statutului și aleregulamentelor partidului;g) să fie sprijiniţi de partid pentru a se apăra faţă de acuzaţiile externe injuste și neîntemeiate;h) să folosească baza materială a partidului la care îi dă dreptul poziţia sa în organismele acestuia, dar numai îninteresul PNL;i)să promoveze iniţiative politice proprii prin dezbateri în organismele de conducere ale partidului;j) să se autosuspende pe anumite termene din calitatea de membru PNL;j)să aibă iniţiative politice și posibilitatea de a și le exprima și de a le supune dezbaterii organismelor deconducere ale partidului.2. Orice limitare a acestor drepturi, în afara celor legale și statutare, este interzisă și atrage răspundereadisciplinară a persoanelor vinovate.

Partidul Naţional Liberal3D. Obligaţiile membrilorArt. 25Fără discriminări sau privilegii, membrii PNL au următoarele obligaţii:a) să respecte Constituţia și legile ţării, să respecte Statutul și regulamentele partidului, normele de integritateși morală publice și Codul etic al PNL;b) să activeze pentru apărarea suveranităţii, unităţii, independenţei și integrităţii teritoriale a României, precumși pentru consolidarea prestigiului ei în lume;c) să promoveze și să apere opţiunile politice ale partidului, exprimate prin Programul politic, Programeleelectorale, Programele de guvernare atunci când participă la guvernare, Declaraţiile, Manifestele, Rezoluţiileși celelalte documente ale acestuia;d) să pună în practică, cu disciplină și responsabilitate, toate hotărârile și deciziile organelor de conducere alepartidului;e) să participe activ la toate activităţile partidului la care sunt convocaţi de organismele de conducere însubordinea cărora se află, sau din care fac parte;f)să pună la dispoziţie cunoștinţele lor profesionale sau de altă natură, precum și informaţiile pe care le dețin,ce pot fi utile în activitatea politică a partidului;g) să îndeplinească mandatul primit în cazul delegării sau al participării în numele partidului la exercitareafuncţiilor sau demnităţilor publice în care au fost desemnaţi sau aleși cu demnitate, competenţă și cinste șisă pună în practică programele și politicile publice asumate de partid;h) să plătească toate tipurile de cotizații stabilite de organismele competente;i)să nu participe la acţiuni sau manifestări contrare intereselor partidului și să nu aibă atitudini ori luări depoziţie care să contravină deciziilor și hotărârilor organismelor statutare ale partidului;j)să respecte celelalte îndatoriri prevăzute în Statut și în regulamentele partidului;k) să aibă o conduită civică ireproșabilă; să susţină și să promoveze dialogul civic în cadrul comunităţii în caretrăiesc și în mediul profesional în care își desfășoară activitatea;l)să susţină candidaţii partidului, desemnaţi de organismele competente, pentru a ocupa o funcţie publică cese dobândește prin alegere sau numire.3E. SancţiuniArt. 261. În cazurile prevăzute de Statut și Codul Etic, membrilor PNL li se poate aplica, după gravitatea faptei, una dintreurmătoarele sancţiuni:a) atenţionare;

Partidul Naţional Liberalb) avertisment;c) suspendarea pe anumite termene a unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului, inclusiv din funcţiiledeţinute;d) retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții PNL care dețin funcții numite în administrația publicălocală și centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancțiunea va fi aplicată de către forul deconducere competent cu privire la funcția ocupată de către membrul PNL în cauză;e) în cazul membrilor care ocupă funcţii de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcţie se aplicăde drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazulcondamnării în primă instanță. Acestă sancțiune se aplică și membrilor care se află în situația descrisă lamomentul adoptării prezentelor prevederi. BEx al organizației din care face parte persoana suspendată vaconstata acest lucru;f)suspendarea calităţii de membru, în cazul condamnării în primă instanţă de judecată; suspendarea se aplicăde drept și se constată de către Biroul Politic al organizației din care face parte persoana condamnată;g) demiterea din funcţii ocupate în structura partidului;h) excluderea din partid.2. Sancţiunea excluderii unui membru PNL se poate aplica în una din următoarele situaţii:a) a încălcat grav și în mod repetat prevederile Statutului și ale Codului Etic, aducând atingere valorilor șiprincipiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului;b) a încălcat deciziile și hotărârile organismelor de conducere ale partidului și, prin aceasta, a adus prejudiciimajore îndeplinirii unor obiective politice importante.Art. 271. Sancţionarea membrilor care nu ocupă funcţii la niciun nivel, în interiorul sau în afara partidului, alese saunumite, se decide de către BPL (BPSMB), pentru sancţiunile prevăzute la Art. 26 si se valideaza de catre BPJ2. Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel local, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite,se decide de către BPJ, prin hotarare, la propunerea BPL sau a organismelor ierarhic superioare, pentrusanctiunile prevazute la Art. 263. În astfel de situaţii, CCL sau BPJ se convoacă în cel mult 30 de zile de la data propunerii BPL.4. Decizia sau hotărârea de sancţionare se comunică celui sancţionat, în scris, în cel mult 5 zile de la adoptare.Art. 281. Sancţionarea membrilor ce ocupă funcţii la nivel judeţean, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite,se hotărăște de către BPJ, pentru sancţiunile prevăzute la Art. 26 alin.1 lit. (a) și (b), respectiv de către CDJ, lapropunerea BPJ sau a organismelor ierarhic superioare, pentru sancţiunile prevăzute la Art. 26 alin. 1. lit. (c), (d),(e), (f), (g) și (h).2. În astfel de situaţii CDJ se convoacă în cel mult 30 de zile de la data propunerii.

Partidul Naţional Liberal3. Hotărârea de sancţionare se comunică celui sancţionat, în scris, în cel mult 5 zile de la adoptare.Art. 291. Instanţa de apel pentru cei sancţionaţi conform Art. 27 alin. 1. este CoAJ (CoAMB), care, sesizată, în cel mult 10zile de la primirea hotărârii sau deciziei este obligată să se pronunţe și să comunice în scris sau prin e-mail, laadresa declarata in cererea de adeziune, celui în cauză, hotărârea sa în cel mult 20 de zile de la sesizare.Hotărârea CoAJ (CoAMB) este definitivă.2. Instanţa de apel pentru cei sancţionaţi conform Art. 27 alin. 2. și Art. 28 este CoAJ (CoAMB), care, sesizată, în celmult 10 zile de la primirea hotărârii sau deciziei este obligată să se pronunţe și să comunice în scris sau prin email, la adresa declarata in cererea de adeziune, celui în cauză, hotărârea sa în cel mult 20 de zile de lasesizare. Hotărârea CoAJ (CoAMB) este atacabilă, prin recurs, în cel mult 10 zile de la primire, la CA. CA vacomunica, în scris, celui în cauză, soluţia sa definitivă, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării.Art. 301. Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel naţional – cu excepţia celor aleși la Congresul PNL (CON) – îninteriorul sau în afara partidului, alese sau numite, se hotărăște prin votul CN la propunerea BEx și se comunicăcelui în cauză, în scris, în cel mult 5 zile.2. Instanţa de apel este CA, care, sesizată în cel mult 10 zile de la primirea hotărârii, este obligată să se pronunţeși să comunice celui în cauză, în scris sau prin e-mail, la adresa declarata in cererea de adeziune, soluţiaadoptată, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării. Soluţia CA este definitivă.Art. 31Sancţionarea membrilor ce ocupă funcţii alese în CON se hotărăște prin votul membrilor CON, în urma unei propuneria BPN, adoptate de către CN. În acest caz este convocata automat Congresul Extraordinar.Art. 321. Membrii luaţi în discuţie spre a fi sancţionaţi vor fi anunţaţi, prin adresa scrisa, sms sau e-mail la adreseledeclarate in cererea de adeziune, cu cel puţin 3 zile înaint

2. PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal și al Partidului Național Liberal. PNL își asumă istoria, tradiţia și denumirile celor doua partide. Art. 3 Semnul partidului 1. Semnul permanent al PNL este descris de Anexa 1. 2. Semnul electoral al partidului este descris de Anexa 2. 3.